Qui és l’Iu Bosch? Qui és aquest arenyenc que es va fer construir i enterrar a la capella més alta i imponent del cementiri? Qui és aquest banquer de París? Qui és aquest home que va fundar la revista La Renaixensa juntament amb l’Àngel Guimerà?
Jo tampoc coneixia qui era aquest personatge real fins fa uns anys. Recordo que fa cinc anys, en motiu de la presentació de l’accés del cementiri d’Arenys de Mar a l’Associació de cementiris singulars europeus, ASCE en les sigles en anglès (Association of Significant Cemeteries in Europe), l’ajuntament va encarregar-me una visita teatralitzada al cementiri. Després d’investigar, de llegir molt, de tenir una molt productiva trobada amb el llavors regidor de cultura l’historiador de l’art Joan Miquel Llodrà, vaig escriure un monòleg per a un personatge les restes del qual descansen en una de les capelles més imponents del cementiri. Em vaig convertir en l’Iu Bosch. La visita va ser un èxit i ja fa quatre anys que, promocionades pel Centre d’Estudis Salvador Espriu, cada any tinc el plaer i el gust de tornar a dibuixar-me el bigoti recargolat, burgès i senyor de l’Iu Bosch.
Aprofitant els últims raigs de sol, la situació única del cementiri i la companyia de les escultures sublims que ens envolten, amenitzats amb belles peces musicals interpretades per dos violins, una quarantena de persones (ho he arribat a fer per un centenar!) es passegen pel turó de la Pietat i recorren cent cinquanta anys d’història, personatges i obres d’art. Ah, i molta literatura… no oblidem que és el cementiri de Sinera o del Mareny, depenent si les lletres són d’Espriu o Ferran de Pol. Bisbes, Indians, escriptors, industrials, enamorats i molta altres arenyencs seran protagonistes durant l’hora que dura aquesta deliciosa visita.
Actualment, l’ASCE representa 118 ciutats europees. Un dels seus projectes més ambiciosos és la Ruta Cultural Europea dels Cementiris. Inclourà 49 cementiris de 37 ciutats de 16 països europeus, que engloben anualment cinc milions de visitants. Tenim l’honor i la sort de ser una d’aquestes 37 ciutats! El nostre petit cementiri del turó de la pietat, aquest museu a l’aire lliure, aquest espai de pau i silenci, un lloc de bellesa.
Aquí us deixo l’entrada del web
http://www.significantcemeteries.org/2015/06/wdec-2015-discovering-mysteries-of.html
Qui no l’hagi vista encara, aquest divendres 15 de setembre fem l’última actuació!
Aforament limitat. Inscripcions a la Biblioteca P. Fidel Fita en l’horari habitual d’obertura.